Együttélés a Pompe-kórral

Kezelés

A Pompe-kór olyan állapot, amelyre számos országban rendelkezésre áll kezelés. A kezelés neve enzimszubsztitúciós terápia. Ilyenkor úgynevezett rekombináns enzimmel (vagyis mesterségesen gyártott fehérjével) pótoljuk azt a természetes enzimet, amely a Pompe-kórban hiányzik. Mindez segít megakadályozni a kóros mennyiségű glikogén felszaporodását az izomzatban.

A Pompe-kór kezelésére vonatkozó további információkkal kapcsolatban forduljon orvosához.

 

Egészségügyi szakemberek csapata

A Pompe-kór a szervezet számos részét érintheti. Ezért a Pompe-kór kezelése a szakorvosok és a támogató ellátásban dolgozó egészségügyi szakemberek széles körétől igényel közreműködést.

 

Szakorvosok

A Pompe-kórral élő személy ellátásának kezelésében különböző orvosi szakterületek szakorvosai vehetnek részt. Egyes orvosok az állapot egynél több aspektusának kezelésében gyakorlottak, míg mások csak egy adott területre összpontosítanak:

 • Neurológusok
  Elsősorban az idegrendszerrel foglalkoznak. Egyes neurológusok az úgynevezett neuromuscularis betegségekre specializálódtak, ami azt jelenti, hogy az idegek által vezényelt izmok betegségei a szakterületük. A Pompe-kórban nem az idegsejt károsodott, hanem a motorikus működést elvégző végtagi izmok egy része.
 • Genetikusok
  A családon belül átadódó betegségek szakértői
 • Metabolizmus specialisták
  Az élő sejten belüli kémiai folyamatokat érintő problémák szakértői
 • Pulmonológusok, a légzőszervi specialisták
  A Pompe-kórban a légzőizmok is megbetegedhetnek. Ez pedig rontja a légzésfunkciót és az oxigénellátást, ami miatt tüdőgyógyászok segítségére is szükség lehet.
 • Alvásspecialisták
  A légzésmegváltozás leghamarabb alvás közben jelentkezik, ezért szomnológusok (alvásspecialisták) segítségére is szükség van a légzőizmok minél koraibb kezelésében.
 • Kardiológusok
  A szívbetegségek szakértői (különösen a Pompe-kórral diagnosztizált csecsemők esetén fontos)
 • Gasztroenterológusok
  Az emésztőrendszer (vagyis a gyomor és a belek) betegségeinek szakértői

 

A támogató ellátásban dolgozó egészségügyi szakemberek

A Pompe-kór diagnózisának megállapítása után az illető számos különböző egészségügyi szakemberhez fordulhat támogató ellátásért, amely segít az állapot kezelésében és a lehető legnormálisabb életvitelben: